Sivas Divriği Ulu Cami Hakkında Bilgi

By Halal Trip | 24, Jan, 2018
Sivas Divriği Ulu Cami Hakkında Bilgi

Sivas Divriği Ulu Cami Hakkında Bilgi

Sivas’ın en önemli tarihi eserleri arasında yer alan Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camileri arasında yer alıyor. Türklerin Anadolu’ya akınlarının başlaması üzerine ibadet ihtiyacını karşılamak için yapılan caminin mimarı, Ahlatlı Hürrem Şah’tır. Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından verilen talimatla yapımına başlanılan camii inşası; 15 sene kadar sürmüş, yapımı 1243 senesinde tamamlanmıştır.

Kaynak: hürriyet.com.tr

Ayrıca yapının UNESCO Dünya Kültür mirası içerisinde de yer aldığını ifade edelim. Anadolu Müslümanları için önem ifade eden camiye Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde yer vermiştir. “Methini anlatmaya diller ve kalemler kırık” cümleleri caminin ihtişamını özetleyen sözlerden birisidir.

Camiye dair önemli bilgiler

1. Akıl hastalıklarının tedavisi için Darüşşifa

Picture Credit - www.ansiklopedica.org

Sivas Divriği Ulu Camii
inşası tamamlandıktan sonra Ahmet Şah’ın hanımı olan Melik Sultan Melek tarafından camiye bitişik olarak darüşşifa yapılmıştır. Buranın inşasında izlenilen hassas akustik ve mimari tasarım su ve ney sesinin zihni berrak kılan ve korkuları yok eden Büzürk makamı şeklinde çıkmasını sağlayacak şekilde yapıldı. Bu makamla akıl hastası olan kişilerin tedavisi yapılıyordu.

2. En uzun ömre sahip minber

Picture Credit - www.bayindirahsap.com

Sivas’ın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Divriği camiini farklı kılan özelliklerden birisi de, minberidir. Günümüze değin orijinalliğini koruyarak gelen minberin en dayanıklı ağaç olan abanozdan yapılmasının bunda önemi vardır. Minberin yapımı da cami yapımı gibi 15 sene kadar sürmüştür. Bunun sebebi, minberin üzerinde birçok el işlemesi hat sanatına yer verilmesidir. Minber parçalarının birleşiminde tahta çivi kullanılmış ve bazı hassas noktalar için demir çivi uygulaması yapılmıştır.

3. Etkileyici sanat motifleri

Picture Credit - www.pluscanvas.com

Anadolu topraklarında kurulan en mükemmel motiflere sahip Sivas Divriği Camii, İslami imgeler ve Anadolu Selçuklu devletinin sanat anlayışını yansıtıyor. Caminin dış yüzeyinde simetrik şekilde yer alan motiflerin hipnoz etkisi yaratan yapısına dikkatlice bakıldığında harika bir asimetrik imgeleme yapıldığı kolaylıkla anlaşılabiliyor.

4. Cenneti imgeleyen giriş kapısı

Picture Credit - www.divrigiulucamii.com

Divriği Ulu
camiinin 4 kapısı vardır. Bunlardan 3’ü, darüşşifa bölümünde yer alıyor. En ihtişamlı kapı ise, Cennet kapısı adı verilen ve doğrudan mescit kısmına açılan kapıdır. Buradaki ihtişamlı motiflerin hepsi, cenneti tasvir için kullanılmıştır. Kapının en alt kısmında yer alan ateş üzerindeki kazan ise, bolluk ve bereketi temsil etmektedir.

Sivas Divriği Camii Etrafında Gezilecek Yerler

Divriği Ulu Camii ziyaretinden sonra tarihi yer ve mekan seyahatine devam edebilirsiniz. Bunun için camiye yakın lokasyonlar şu şekildedir:

1. Divriği kalesi

Sivas’ın tarihi mirasları içerisinde en eski yapılardan birisidir. Orta Çağ’da yapılan kale, Bizans ile İran sınırı arasında bir karakol vazifesi görüyordu. Sivas’ın en yüksek noktasında bulunan kale üzerinden kuşbakışı Sivas izlenebiliyor.

Kaynak: divrig.im

 

2. Çaltı Çayı

Picture Credit - galeri.netfotograf.com

Doğaseverler için görülmeye değer yerlerden birisi de, Çaltı Çayı’dır. Birkaç çayın birleşiminden doğan çayın etrafında uzanan yeşillikler bulunuyor. Çay üzerinde yapılan tarihi bir su kemeri yer alıyor. Divriği kalesinden çayı görmek mümkündür.

 

3. Divriği konakları

Anadolu’nun ilk yerleşim yerleri arasında yer alan Divriği’de tarihi konak ve evlerin mutlaka gezilmesi gerekiyor. Eski Türk mimarı yapısını merak edenler için Divriği konaklarını gezmek oldukça iyi bir deneyim -olabilir. Her konağın haremlik, selamlık ve mabeyin bölümlerinden oluşması, geniş ve ferah bir mimari tasarımla inşa edilmesi günümüz evlerinden en önemli farkları oluşturuyor.

Kaynak: Kulturveturizm.gov.tr

Sivas Divriği Ulu Camii ev etrafında gezilebilecek birçok yer bulunuyor. Harika bir gezi planıyla Anadolu’nun en önemli ve değerli tarihi camii, kale ve konaklarını görebilirsiniz.

 

 

Leave a comment