Bursa Gezi Rehberi

By Halal Trip | 22, Jan, 2018
Bursa Gezi Rehberi

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa, Osmanlı’nın başkenti ve sonrasında da en önemli yaşam merkezleri arasında olmuştur. Günümüzde de bu sıfatını koruyan ve sahip olduğu tarihi değerleri, yaşam alanları ve merkezleriyle farklı illerden birçok ziyaretçi çeken şehrin mutlaka görülmesi gerekiyor. Gezi planı yapmadan önce Bursa’da gezilecek yerler listesini kontrol ederek görülmesi icap eden en önemli yerleri planınıza dahil edebilirsiniz.

Kaynak: www.rotasensin.com

 

Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler…

 

1.Ulu Cami

Bursa’nın en önemli eserlerinden biri olan caminin yapılış tarihi 1396’dır. Yıldırım Beyazıt tarafından Mimar Ali Neccar Efendiye yaptırılan cami, dikdörtgen ve 20 adet kubbeye sahip olması açısından en ihtişamlı camiler arasında yer alıyor. Niğbolu seferinden sonra yaptırılan caminin altı adet sutunu bulunuyor. İlk dönem Osmanlı mimari izlerini taşıyan cami, Bursa’da en fazla ziyaret edilen tarihi eserlerden ve ibadethanelerden birisidir.

kaynak:www.bursaulucamii.com

 

2. Türk İslam Eserleri Müzesi

Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Türk İslam Eserleri Müzesi önemli bir yer tutuyor. Bu mekan Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılıyordu. Sultan Medresesi veya Yeşil Medrese olarak da bilinen yapının mimarı Ivaz  Paşa’dır. Anadolu Selçuklu medrese stilini andıran bu eserde ahşap işlemeler ve çini sanatının en iyi örneklerine yer verilmiştir. Şu anda müze olarak Osmanlı devlet nişanlarına, sanatına ve İslami eserlere ev sahipliği yapıyor.

Kaynak: www.gezilmesigerekenyerler.com

 

3. İpek Hanı

Bursa’nın pek çok yerinde Osmanlı döneminden kalma hanlar mevcut olsa da, bunların en meşhuru Bursa merkezde bulunan İpek Handır. Bu han, Yeşil Medrese talebelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Çelebi Mehmet tarafından Ivaz Paşa’ya yaptırılmıştır. Yetmişin üzerinde dükkanı bulunan ve iki katlı planlanan hanın tavan kısmı, kubbe şeklinde tasarlanmıştır. Günümüzde de çeşitli kafe ve hediyelik eşya satışı yapan dükkanlara ev sahipliği yapıyor.

Kanyak : alanbaskanligi.bursa.bel.tr

 

4. Uludağ

Bursa denilince akla Uludağ geliyor. Burası 1963’den beri kış turizminin ve kamp severlerin en gözde mekanlarından birisidir. Yapılan teleferikle önemini giderek artmaya başlayan Uludağ, 2 bin metreden yüksek bir rakıma sahip olmasıyla en iyi kayak merkezlerinden birisini ifade ediyor. Özel ve kamuya ait kamp merkezleriyle yaz ve kış hareketliliğini koruyan Uludağ mutlaka görülmesi gereken noktalardan birisidir.

 

5. Cumalıkızık köyü

Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunan Cumalıkızık köyünün tarihi oldukça eskidir. Anadolu’da ilk yerleşim yerlerinden biri olan köyün geleneksel mimari yapısı halen korunuyor. UNESCO dünya mirası listesinde de yer verilen köyün mimari yapısıyla beraber köydeki yaşam şeklide gelenekselliğini korumaya devam ediyor. Dar sokakları, tarihi evleri ve muhteşem manzarasıyla turistleri etkileyen köyün ziyaret edilmesi gerekiyor.

Kaynak: www.bizevdeyokuz.com

 

6. Osman ve Orhan Gazi Türbesi

Osmanlı’nın ilk iki padişahı olan Osman ve Orhan gazinin türbeleri, Bursa’da yer alıyor. Türbeler klasik Osmanlı mimarisini yansıtsa da, depremlerden dolayı tahrip olan türbelerin yıkılması ve yeniden inşa edilmesi 1883’de gerçekleşiyor. Türbelerin orijinal hali korunsa da, kullanılan malzemeler itibariyle son dönem Osmanlı mimari tekniğini yansıtıyor.

Kaynak:www.gezilecek-yer.com

 

Bursa’da ne yenir?

Müzeleri, tarihi konakları, evleri, camileri ve daha farklı mekanlarıyla ülkemizin nadide kentini ziyaret ettiğinizde karnınızı doyurmak için de birçok mekan bulabilirsiniz. Ancak Bursa’nın yöresel lezzetleri arasında bulunan İnegöl köfte ve iskenderi mutlaka yerinde denemelisiniz. Bu eşsiz lezzetlerin en önemli duraklarından birisi, Uludağ Kebepçısı’dır.  İskender yemek için diğer bir alternatif ise, Yavuz İskenderoğlu tarafından kurulan ve 150 yıldır süregelen İskender Restoran’ıdır. Meşhur şırayla beraber harika bir İskender keyfi çıkarabilirsiniz.

Yine Bursa’nın önemli lezzetleri arasında yer alan İnegöl köftenin de yenileceği en iyi adreslerden birisi, Ulu Cami çevresinde yer alan Ömür Köftecisi 1965’dir. Burada Bursa’nın en lezzetli ızgara ve İnegöl köftelerini tatmanız mümkündür. Mekanın kendisine has tarifle yaptığı köpüklü açık ayran da içilmeye değerdir.

Bursa’ya ne zaman gidilir?

Bursa, hem yaz hem de kış farklı aktivite ve faaliyetlerin yapılabileceği kenttir. Özellikle kış turizmin merkezi haline gelen Bursa’da Uludağ’a çıkmak eğlenceli vakit geçirmek için idealdir. Yazın ise şehrin tarihi ve kültürel mirası daha iyi şekilde gezilebilir.

Leave a comment