Çanakkale Gezilmesi Gereken Yerler

By Halal Trip | 22, Jan, 2018
Çanakkale Gezilmesi Gereken Yerler

Yakın tarihimiz açısından çok önemli bir kenti ifade eden Çanakkale, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı devletine karşı birleşen güçlerin Osmanlı’yı işgal planlarının birinci safhasıydı. Ancak savaşta gösterilen üstün başarılar sayesin işgal güçleri emellerine ulaşamadan geri dönmek zorunda kaldılar. Tarihi savaşın izlerine tanıklık eden Çanakkale gezilecek yerler listesinin öncelikleri arasında Çanakkale Şehitliği önemli bir yeri ifade ediyor.

 

Çanakkale’de mutlaka gezilmesi gereken yerler

 

1. Çanakkale Şehitliği

Bugünkü milli egemenliğin borçlu olunduğu şehirlerimizin ruhunu şad etmek üzere Çanakkale Şehitliği’nin mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor. Bu nedenle Çanakkale’ye gelen birçok yerli turist, öncelikle şehitliği daha sonra da şehrin diğer yerlerine ziyarette bulunuyor. Şehitliği bir rehberle gezilmesi her cephelerde yapılan kıran kırana mücadelenin hissedilmesi için önemlidir.

Kaynak: ilyadtur.com

 

2. Çanakkale Harp Müzesi

Yine Çanakkale savaşı sırasındaki mücadelenin izlerini yakından görmek ve anlamak isteyenler için harika bir müzeyi ifade eden Harp Müzesi’nin mutlaka görülmesi gerekiyor. Burada, savaşta kullanılan malzemelerden, askerlerin kıyafetlerine ve o dönemki zorlu mücadeleyi anlatan 1800’den fazla esere yer veriliyor.

 

3.Çanakkale Kordon

Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında kordon önemli bir yer tutuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale’nin boğaza sahip olması ve su kaynakları açısından zenginliğin tarih boyunca ehemmiyete sahip olmasını sağlamıştır. Kordon da, Çanakkale boğazının seyredilebileceği ve gezilebileceği en iyi yerlerden birisidir.

Kanyak - www.panoramio.com , Kacivert71

 

4. Deniz Müzesi

Oldukça büyük bir bahçeye sahip olan müze içerisinde Çanakkale’de kullanılan Nısret’in minyatürüne ve o savaşta düşman gemilerini batırmak için kullanılan mermi, top ve bataryaları görebilirsiniz. Deniz Komutanlığı’nın tarihsel gelişimini gösterecek şekilde dizayn edilen müze sayesinde Türk donanması hakkında da genel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kanyak : denizmuzesi.dzkk.tsk.tr/

 

5. Çanakkale Saat Kulesi

İkinci Abdülhamid tarafından yaptırılan saat kulesi, Çanakkale’nin simgeleri arasında bulunuyor. Kare şeklinde inşa edilen kulede ayvalık kesme taşı kullanılmıştır. İtalya’daki pizza kulesini de andıran eserin yapımında o günkü İtalyan Başkonsolosunun da katkısı olduğu biliniyor.

Kaynak: Canakkaletravel.com

 

6. Arkeoloji Müzesi

Eski medeniyetleri merak edenler, Çanakkale’deki arkeoloji müzesini mutlaka gezmelidir. Burada sergilenen eserler, kazı çalışmaları sonucunda ulaşılan antik kentlere ait eserlerdir. O dönemin yaşam malzemelerine, mezarlarına ve şehirlerine yer verilen müzede antik şehir medeniyetine dair farklı eserler görebilirsiniz.

Kanyak : seyahatdergisi.com

 

7. Truva Antik Kenti

Dünyanın en eski antik kenti olduğu sanılan Truva Kenti, Çanakkale’nin en fazla ziyaretçi ağırlayan yerlerinden birisidir. Günümüzde de şehrin tamamını ortaya çıkartmaya yönelik kazı çalışmaları devam ediyor. Milattan önce üç binli yıllarda kurulduğu düşünülen kentin bazı eserleri Arkeoloji müzesinde sergileniyor.

Kanyak : basin.kulturturizm.gov.tr

 

8. Uğurlu Köyü

Gökçeada’da yer alan bu köy, Türkiye’nin en batısında yer alan köydür. Oldukça yeşil bir alana sahip olan köydeki evler ahşaptır. Cumhuriyet döneminde kurulan köyün çevresindeki yeşilliklerin korunması amacıyla sahilinde yerleşim yeri yapımına izin verilmiyor. Köyü gezdikten sonra orman seyahati yaparak mavi ve yeşilin cömertçe sunulduğu alanda dinlenebilirsiniz.

Tatildenizkeyfi.com

9. Hüdavendigar Cami

Birinci Murat tarafından yapılan cami, Assos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alıyor. Osmanlı’nın Çanakkale’ye olan seferlerinde ibadet ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan cami, Çanakkale’nin en eski camilerinden birisidir. İlk dönem Osmanlı mimarisinden oluşan cami tek minareli ve oval şeklinde yapılmıştır.

Kaynak: Travel.gen.tr

10. Kent Konağı Müzesi

Restore edilerek 2008’de müze olarak açılan konak, Osmanlı dönemine ait eserlerden birisidir. Osmanlı’nın konaklama anlayışını yansıtan müze içerisinde o döneme ait silahlar, kıyafetler, gazeteler ve kitaplar yer alıyor. Son Osmanlı döneminin kültürel izlerini merak edenler için Kent Müzesi, mutlaka görülmelidir.

Kaynak : gezilecekyerler.com

Çanakkale’de görülmesi gereken yerler arasında farklı alternatifler de var. Ancak gezi süresi kısıtlı olanlar için öncelikli adresler bu şekildedir.

 

Leave a comment