Eyüp Sultan Camii Hakkında Bilg

By Halal Trip | 22, Jan, 2018
Eyüp Sultan Camii Hakkında Bilg

Eyüp Sultan Camii ve Çevresinde Gezilecek Yerler

İstanbul’un Eyüp Sultan ilçesinde yer alan Eyüp Sultan Camii ve Türbesi, Osmanlı’dan kalan en önemli miraslardan birisidir. Her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan cami ve türbenin avlusunda asırlık çınar, çeşme, Osmanlı’nın geleneksel camilerinde yer alan kütüphane ve imarethane gibi kurumlar yer alıyor.

İstanbul’un fethedilmesinden sonra Fatih Sultan tarafından verilen emirle 1458’de inşa edilen camii asıl önemli kılan husus, Peygamber efendimizi evinde misafir eden ve İstanbul’u ilk kuşatan Emevi orduları içerisinde asker olarak yer alan ve şehitlik makamına erişen Halit Bin Zeyd Ebu Eyüp El Ensari hazretlerinin türbesidir. Fatih Sultan’ın hocası Akşemsettin tarafından Halit Bin Zeyd’in mezarının tespit edilmesi üzerine cami ve görkemli bir türbe yaptırılıyor.

Kaynak: Gencdoku.com

Eyüp Sultan Camii,  yaşanan bir deprem üzerine zarar görmüş ve üçüncü Selim tarafından Fatih dönemindeki mimari yapısı fazla bozulmadan yeniden tahkim edilmiştir. Günümüze kadar gelen cami ve türbenin son şeklini, üçüncü Selim dönemi mimarları vermiştir. Cami ve türbe, Osmanlı padişahları tarafından oldukça itibar görmüş ve kılıç kuşanma merasimleri burada yapılmıştır. Ayrıca, sefere çıkılmadan önce başta padişah olmak üzere paşalar ve yeniçeriler dua etmek üzere türbe ziyaretine önem vermiştir.

 

1.Eyüp Sultan Türbesi

Eyüp Sultan hazretlerinin türbesinin yapımında oldukça değerli ve sağlam taşlar kullanılmıştır. Sekiz köşeli ve kubbeli olarak inşa edilen türbenin günümüze denk gelmesindeki sır, kefeki denilen sağlam ve dayanıklı taşların tercih edilmesidir. Türbeyi görkemli kılmak içinse, İznik ve Kütahya çinileri kullanılmıştır. Daha sonra üçüncü Selim tarafından ahşap ve gümüş işlemelerden oluşan ahşap bir sanduka, yaptırılmıştır. Sandukanın üzerinde bulunan hattat işlemeler ise, o dönemin en büyük hattat ustaları arasında yer alan Mustafa Rakım Efendi tarafından yapılmıştır.

Kanyak : gezipgordum.com

 

2. Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii, dönemin en güzel ve mükemmel mermerleri kullanılarak inşa edilmiştir. 6 sütundan oluşan caminin cümle kapısında mermer üzerine yazılı ayetler yer alıyor. Cami içerisindeki minber de mermerden inşa edilmiştir. Ahşap sanatının izlerinin en az olduğu camiler arasında yer alan Eyüp Sultan Camii, el yazmalı eserler açısından da oldukça zengindir. Caminin her köşesinde dönemin ünlü hattatları tarafından imzalanan eserler bulunuyor.

Kanyak : www.picsturkey.com

 

Eyüp Sultan Camii yakınlarında gezilecek yerler

Eyüp Sultan Camii ve türbesinden sonra gezi rotanıza devam edebilirsiniz. Bunun için yakın ve önemli yerlerin listesi şu şekildedir:

1. Feshane Binası

Osmanlı’dan kalan fabrikalardan birisini ifade eden Feshane binası, İkinci Mahmut tarafından inşa ettirildi. Yeniçeri ocağını ilga eden ve sonrasında kurulan ordu için fes giyimini mecburi kılan İkinci Mahmut, ordunun bu ihtiyacını karşılayacak binayı Feshane’de kurmuştur. Cumhuriyet’in ilanından sonra bu fabrikada dokumacılık yapılmaya devam edilmiştir. Şimdilerde ise, tarihi bir miras olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Karnak : www.beltur.istanbul

 

2. Zal Mahmut Paşa Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın paşalarından biri olan Zal Mahmut Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırılan eser, günümüz Osmanlı camii mirasları içerisinde önemli bir yer tutar. Dört tarafı da camlarla kaplı olan cami avlusunda külliye ve bir de şadırvan bulunuyor.

Kaynak: Flickriver.com

 

3. Sultan Reşad Türbesi

Eyüp’te yer alan önemli mekanlardan birisi de, Osmanlı’nın 35.padişahı Sultan Reşad türbesidir. 114. İslam Halifesi Beşinci Mehmet, Sultan Abdülmecid’in oğludur. Kısa süren taht hayatından sonra yerine, Sultan Vahdettin Han geçmiştir.

Kanyak: www.tas-istanbul.com

 

4. Cezeri Kasım Paşa Camii

1515 senesinde inşa edilen Cami, Yavuz Sultan Selim’in çok sevdiği veziri Cezeri Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Eyüp’te yer alan en eski camilerden olan Kasım Paşa Camii, mermer minberi ve ahşap oymadan yapılan mihraba sahiptir.

Kanyak : www.mustafacambaz.com

 

5. Eyüp Tarihi Evler

Osmanlı’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olan İstanbul’un en önemli semti, Eyüp idi. Bu nedenle semtte, birçok eski konak ve ev yer alıyor. Bu evlerin bazıları ziyaretçilere açıkken bazıları ise, restoran ve kafe hizmeti için kullanılıyor. Feshane boyunca değişik mimari tarzlara sahip kafe ve restorana rastlamak mümkündür.

Kanyak : www.gezenanne.com

Eyüp Sultan Camii ve Türbesi etrafında gezilecek birçok tarihi mekan bulunuyor. İyi bir gezi planı yaparak Eyüp’te yer alan birçok türbeyi, cami ve müzeyi gezmek mümkündür.

Leave a comment