Gaziantep Gezilecek Yerler

By DİLAN TAŞKIN | 22, Jan, 2018
Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep niteliğinde ve tarihinin oluşumunda yer unsuru önem arz etmektedir. Bu yazımızda sizlere Gaziantep ilinin gezilecek yerlerinden bir derleme yapmadan önce ilimizin ufak bir tarihçesinden bahsedeceğiz.

Gaziantep Türkiye'nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ise en büyük kentidir. Gaziantep tarih öncesi çağlardan beri toplumların uğrak yeri ve yerleşim yerleri olmuştur. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise tarihi İpek Yolunun bu ilimizden geçmesidir.

Günümüzde ise kültürel değerleri, tarihi, enfes mutfağı, beş organize sanayi merkezi ve gerek şehirlerarası gerek ise uluslararası yolları ile bölgesinin en güçlü illerinden biridir.

Gaziantep, her yıl yerli-yabancı binlerce turist ağırlamaktadır. Sizler Gaziantep'e gittiğinizde nereleri ziyaret edip, hafızalarınıza harika anılar eklemek istersiniz yazımızın sonunda daha iyi karar vermiş olacaksınız.

Öncelikle Antep mutfağı ile nam salmış bir şehrimiz. Lahmacunlar, kebaplar, katmerler daha neler neler. Midenizden önce her zaman gözü doymalı insanın derler ya aynen öyle. Antep, önce gözünüzü sonra midenizi ve gönlünüzü doyurur. Haydi, bakalım Gaziantep'te nerelere, neden gidilir başlıyoruz.

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Zeugma Antik kenti MÖ 300'de Büyük İskender tarafından kuruluyor. Kommagene Krallığının gösterişli olan 4 büyük kentinden biri. MÖ 31'den itibaren tamamen Roma İmparatorluğuna bağlandı. Kelime anlamı geçit,köprü olan 'Zeugma' ismi verildi. Roma döneminde büyük bir ihtişam ile yaşayan bu kent Sasani kıralı tarafından MS 256'da ele geçirilip yakılarak yok edildi.

Zeugma Antik Kenti Müzesi, Çingene Kızı Mozaik

Zeugma Antik kentinin ve Gaziantep'in tanıtımını yapan mozaik ise, Zeugma Antik Kentinde villaların birinin yemek odası bölümünde yapılan kazılarda sütunların altından çıkarılarak bulunmuştur.

Dönemde yapılan kazı çalışmaları esnasında, basın mensupları ile çalışanlar mozaik çıktığında parçanın kime ait olduğu konusunda konuşmalar yapmışlardır. Kazı çalışmalarını yapan ekip ise genellikle çıkan parçalarda kimin olduğunun yazıldığı fakat bu parçada hiç bir şey yazmadığını fark etmişlerdir. Halka küpeleri, ortadan ikiye ayrılan saçları ile mozaik parçasına 'çingene kızı' adını vermişlerdir.

Zeugma Mozaik Müzesinde , uzun olabildiğine karanlık bir koridordan ilerleyerek simsiyah bir odaya çıkar yolunuz. Ve karşınızda, gözleri spot ışıkları ile aydınlatılmış çingene kızı.

Harika. Gidip görülesi ve unutulmaması gereken  Gaziantep ilinde gezilecek bir müze.

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; GAZİANTEP KALESİ

Gaziantep Kalesi döneminde Roma İmparatorluğunun gözlem kalesi olarak bilinmektedir. Gaziantep'in merkezine bir tepeye kurulmuştur. Kim ne zaman yaptı bilinmiyor. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde kalenin 32 kulesi olduğu yazmaktadır. Fakat günümüzde sadece 12 kuleye ulaşılmıştır. Gaziantep kalesinde o ortamda bulunarak manzaranın tadını çıkarmayı ihmal etmemelisiniz.

Gaziantep Kalesinden Akşam Kaynak: ilkha.com

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; KAHRAMANLIK PANORAMA MÜZESİ

9 ay 10 gün süren bir işgalde, İstiklal Savaşında kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı bir müzedir. Gaziantep halkının şehrini korumak için verdiği savaşın resmedildiği bu galeri 2008 yılında Gaziantep Kalesinin içerisine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmişi unutmamak ve unutturmamak adına açılan bir Kahramanlık Panorama Müzesidir. Bu savunmayı maketler, resimler, heykeller ve sunumlar ile en güzel şekilde ziyaretçilerine aktarmaktadır.

Kahramanlık Panorama Müzesi

 Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Kahramanlık Panorama Müzesi, Kaynak: img.haberler.com

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

Oyun ve oyuncak denilince sadece çocukların heyecanlandığını düşünmüyorum açıkçası. Hangimizi mutsuz eder ki bir oyuncak veya hangimiz sevmeyiz oyun oynamayı. İlla ki oyun oynamışızdır ve bir oyuncak için pek çok çaba göstermişizdir. Bir oyuncak ile beraber uyuduğumuz geceler bile vardır. Oyuncak ve oyun masumiyeti simgeler çoğumuz için. Yaşadığımız hayattan kopar bambaşka hayatlarda ve hayallerde buluruz kendimizi. Bu yüzden Oyun ve Oyuncak Müzesi bizleri yaşadığımız dünyadan koparıp bambaşka bir dünyaya sürülüyor işte. Üstelik bu müzede 1700 yılından günümüze kadar pek çok oyuncak sergilenmektedir. Türkiye'nin 4. Oyun ve Oyuncak Müzesidir. 600'e yakın oyuncak sergilenmektedir. Oyuncaklar her zaman harikadır. Hele ki çocuklarınız ile çıktığınız bir seyahatten hem çocuğunuz hem de sizin için mükemmel zaman geçirebileceğiniz bir yer. Üstelik mağara galerisinin ve Dünya Çocuklarının tanıtıldığı tek Oyun ve Oyuncak müzesi. Hem kültür zenginliği hem de oyuncak zenginliği ile 1 Türk Lirasına paha biçilemez bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Oyun ve Oyuncak Müzesi

 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

 

Oyun ve Oyuncak Müzesi

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; BAKIRCILAR ÇARŞISI

Bakırcılar Çarşısı diye adlandırıldığına bakmamak lazım. Bu harika çarşıyı içinde sadece bakır ürünleri ile değil ahşap kaplı dükkânlar ve taş ile döşenmiş sokaklarıyla değerlendirmek gerekir. Bakırcılar Çarşısı bizleri bambaşka bir zamana ve duyguya sürüklüyor. Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkânların yapımlarının tarihi tam olarak bilinmemektedir. Son dönemlerde Bakırcılar Çarşısının tanıtımı ve düzenlenmesi için gösterilen çabalar,  bu çarşıya gelen turist sayısında ki artış ile emeklerin karşılıksız olmadığını göstermiştir. Bakırcılar çarşısında hediyelik eşya ve hatıralık alternatifi bol miktardadır. Muazzam çarşımıza adına veren bakırcılık sanatımız günümüzde de değerini kaybetmeden fiilen varlığını devam ettirmektedir. Bakırcılar çarşısında lezzetli yemekler ile midenizi doyurarak harika bir gezinti yapmanız mümkündür.

 Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, Kaynak : www.dedeman.com

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; YAŞAYAN MÜZE TARİHİ GÜMRÜK HANI

İsmi bile bir değişik hissetmenize sebep olur Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanının. Bazı şeyleri yaşamaya ve yaşatmaya çalışırlar. Kaybolmaya yüz tutan, hafızamızın ve becerilerimizin tozlu raflarından indirmeye ihtiyaç duyulan el sanatlarını yeni nesillere aktarmak müzenin kuruluş amaçlarından biridir. Bu han geçmişte yolcu hanı olarak kullanılmıştır. Aslına uygun bir şekilde restore edilen Tarihi Gümrük Han da kurulan müze de el sanatları otantik bir ortamda yapılıyor. Üstelik hem sergileniyor hem de ilgi duyan insanlara da yapılıp ulaştırılıyor. Tarihi Gümrük Han'ın kapısından içeri ilk adımınızı attığınızdan itibaren bir müzeye değilde yaşayan efsanelere şahitlik ediyorsunuz. Belki de ismi bu yüzden Yaşayan Müze. Gaziantep'in her adımı tarih kokan ve benzersiz dokusuna bir nebze de olsa tanıklık etmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanı
Kaynak : rotasensin.com

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; HAYVANAT BAHÇESİ

Çocuklar ile yapılan seyahatlerde onları da düşünmeden olmaz. Onların mutlu olmaları ve keyifli zaman geçirmeleri onlar kadar bizler içinde önemlidir. Yetişkinlerin ve çocukların kitaplardan, televizyonlardan gördükleri pek çok canlı çeşidini bu hayvanat bahçesinde görmek mümkündür. Gaziantep Hayvanat Bahçesi özellikle çocukların ilgisini yoğun bir şeklide çekmektedir. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Türkiye'nin en geniş alana sahip olan tek hayvanat bahçesidir. Avrupa ülkeleri içerisinde ikinci Dünya'da ise üçüncü sırada gelmektedir. Keyifli ve maceralı bir seyahat deneyimi edinmek isterseniz mutlaka uğramalısınız.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Kaynak : rotasenin.com

Gaziantep Hayvanat Bahçesi Girişi, Kaynak : i.ytimg.com

 

GAZİANTEP İLİNDE GEZİLECEK YERLER ; EMİNE GÖĞÜŞ MUTFAK MÜZESİ

Gaziantep denildiğinde meşhur mutfağından söz etmemek mümkün değil. Fakat bu lezzetli mutfağın müzeye dönüştürülmesi kulağa ilginç gelmiyor değil. 2008 de Gaziantep Mutfak Kültürünü tanıtmak amaçlı açılan bir müzedir. Unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin ve mutfak gerekçelerinin tanıtıldığı Emine Göğüş Mutfak Müzesi Türkiye'nin ilk mutfak müzesidir. Ayrıca Gaziantep'e özgü baharatlar ve bakır ürünler müze içerisinde satışa sunulmaktadır.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Kaynak : gaziantepkulturturizm.gov.tr

NOT: Resim üzerine gelindiğinde rafadanbilgi.com adresinin gözükmesi, koşullarda belirtilen yazıların SEO ya uygunluğu sebebi ile kendi internet sitemizde çalıştığımızdandır. Resimler kaynaktan alındı ise alt kısımda belirtilen kaynaklardır. Kaynak bulunmayan fotoğraflar ise ziyaretim esnasında objektifimden fotoğraf kareleridir.

 

Leave a comment