İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken 8 Yer

By Halal Trip | 22, Jan, 2018
İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken 8 Yer

Birbirinden güzel ve eşsiz mekanlarıyla İstanbul bir başka şehir bir başka yaşam cazibesidir. Her ne kadar mutlaka görülmesi gereken mekan sayısı oldukça fazlaysa da, şehre kısa süreliğine gelenler için en nadide yerlerin listesini çıkardık. İstanbul gezinizi benzersiz kılacak nostaljik ve tarihi yapılar arasındaki yolculuğunuza başlamak için fotoğraf makinenizi hazırlamayı asla unutmayın. İşte İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken 8 mekan!

1. Tarihi Ayasofya Camii

Picture Credit - www.risalehaber.com

İstanbul denilince akla ilk olarak Ayasofya Camii geliyor. Dünyanın farklı bölge ve ülkelerinden gelen turistlerin dikkatini çeken yapı, dünya tarih mirası içerisinde yer alıyor. 532 yılında Bizans İmp. Birinci Jüstinyen tarafından kilise olarak inşa edilen mabet, İstanbul’un 1453’de Osmanlı tarafından alınmasıyla camiye çevriliyor. Şu anda, müze olarak kullanılan yapının Topkapı girişi kısmında mescit olarak kullanılan bölümü de bulunuyor. İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında en nadide ve gözde mekandır.   

2. Sultanahmet Camii

17.yy en önemli eserleri arasında yer alan Sultanahmet Camii, hemen Ayasofya camiinin karşısındaki meydanda bulunuyor. Osmanlı’dan günümüze gelen en büyük ve özel yapılar arasında olmasından dolayı İstanbul’da görülmesi gereken mekanlar arasındadır. Sultan Birinci Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılıyor. Eserin avlusunda medrese, küçük çocuklar için mektep, muvakkithane, Dar’ul Kurra ve İmaret gibi yapılar da bulunuyor. 

Kaynak: Seyahatdergisi.com

3. Üsküdar Kız Kulesi

Picture Credit - www.trekearth.com

İstanbul’un sembolik eserlerinden birisi de Kız Kulesi’dir. Çok eski bir yapı olması ve boğazın tam ortasında yer alması nedeniyle oldukça nostaljik bir mimari eserdir. Hakkında birçok efsanenin döndüğü Kız Kulesi’nin yapım amacına dair kabul edilen farklı hikayeler var. Ancak en çok bilineni, kralın kızını korumak üzere Kız Kulesini inşa ettirdiği efsanesidir. Her ne olursa olsun İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken mimari eseri günümüzde restoran olarak misafirlerini ağırlıyor.

4. Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’a, Bizans’tan kalan önemli mimari ve tarihi yapılardan birisini ifade ediyor. Bizans’ın su ihtiyacını karşılamak için yeraltına kurulan bir su kemeridir. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından da İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması için kullanılarak aynı amaca hizmet etmiştir. Günümüzde ise, halka açılan, yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği müzelerden birisidir. Oldukça değişik bir mimari yapıya sahip olması ve yerin altında bulunması, gizemli bir mekan olmasını sağlıyor.

5. Topkapı Sarayı

İstanbul’un fethinden sonra başkentin İstanbul’a taşınması kararı alındı. Bu kararın üzerine fatih Sultan Mehmet tarafından verilen talimat doğrultusunda 1478’de Topkapı Sarayı yapıldı. Oldukça görkemli, büyüleyici ve eşsiz olan Topkapı sarayı, Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi oldu. 400 sene kadar devlet yönetiminin idare edildiği saray, ilk olarak Abdülmecit tarafından ziyarete açıldı. O günden beri yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan sarayın içerisinde Divan Meclis odası gibi önemli kararların alındığı odalar vardır.

Kaynak: yenisafak.com

6. Haseki Hürrem Hamamı

İstanbul’un hamamları meşhurdur. Bu hamamlar içerisinde ise, mutlaka görülmesi gereken Haseki Hürrem Hamamı’dır. Tarihi dizi çekimleriyle de oldukça popüler olmaya başlayan hamam, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hürrem Sultan adına Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. En büyük hamamlar arasında yer alan yapının oldukça büyüleyici atmosferi söz konusudur. Günümüzde de hamam olarak misafirlerine hizmet sunan mimari yapının zenginlikleri yakından görülmeye değerdir.

7. Dolmabahçe Sarayı

Osmanlı Devleti’nin en önemli mimari eserleri arasında yer alan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul boğazını korumakla görevli gemilerin demirlendiği ve Kaptan-ı Deryalara tahsis edilen saraydır. Bir dönem için Osmanlı Devleti’nin idaresinin de yapıldığı merkez olan Dolmabahçe Sarayı, daha sonra önemli misafirlerin ağırlandığı ve çeşitli görüşmelerin yapıldığı yer olarak kullanılmıştır. Günümüzde de, bu amaca binaen kullanılan yapı, herkesin ziyaretine açıktır.

Kaynak: serhatengul.com

8. Kapalı Çarşı – Eminönü

Dünyanın en eski çarşıları arasında ünlenen Kapalı Çarşı, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilmiştir. Günümüze denk aynı amaçla kullanımı sürdüren çarşısın tarihi dükkan ve kahvehanelerinin mutlaka görülmesi gerekiyor. Turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği çarşıda, İstanbul’dan ayrılmadan önce hediyelik eşya alınabilecek birçok dükkan yer alıyor. Oldukça kalabalık çarşı içerisinde dolaşmak zor olsa da, harika mimari yapının fotoğraflarını çekerek ve tarihe tanıklık ederek eşsiz bir zaman geçirmek mümkündür.

İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesine burada son veriyoruz. Ayrıca, İstanbul’a gelenlerin boğaz turu yapmadan şehirden ayrılmamaları konusunda da ikazda bulunalım. Gezilen yerlerin boğaza inci gibi dizili hallerini görmek ve fotoğraflamak mükemmel bir anı olabilir.

 

 

 

 

Leave a comment