Makanan Segera Halal di Amerika Syarikat

By Halal Trip | 07, Jul, 2023
Makanan Segera Halal di Amerika Syarikat

Halal Makanan Segera di Amerika Syarikat kini sangat popular dengan kejayaan gerai makanan Halal di seluruh negara. Tetapi adakah semua makanan segera Halal di Amerika Syarikat? Ramai pelancong dan penduduk tempatan ingin tahu sama ada rangkaian restoran makanan segera Amerika Syarikat yang paling popular seperti Taco Bell, KFC, dan Arby's sesuai untuk pemakanan Halal.

Dalam artikel ini, kita akan meneroka soalan yang paling banyak ditanyakan tentang restoran makanan segera yang Halal dan tempat terbaik untuk makanan segera Halal supaya anda tidak perlu bersusah payah mencari "makanan segera Halal berdekatan dengan saya" di internet.

halaltrip is now on telegram! get inspired: for the latest trends on travel & food! join our telegram group.

 

Popeyes
Popeye's

Kredit Gambar: Wikimedia Commons

Juga dikenali sebagai Popeyes Louisiana Kitchen, Popeyes adalah rangkaian restoran makanan segera Amerika Selatan yang terkenal dengan ayam gorengnya (pedas dan tidak pedas), sandwic ayam, dan nugget ayam. Tidak semua cawangan Popeyes adalah Halal, namun, sejumlah kecil pemilik francais menyediakan burger daging yang mendapat pensijilan Halal untuk memenuhi permintaan. Kami senaraikan lokasi Halal yang disahkan di bawah ini.

Status Halal: Dijamin Halal di lokasi yang disenaraikan
Lokasi & Waktu Operasi:

 

KFC
KFC

Kredit gambar: Aleks Dorohovich di Unsplash  

KFC adalah salah satu rangkaian restoran makanan segera Amerika yang paling berjaya dengan lebih dari 27,000 restoran di seluruh dunia. Ia benar-benar enak dengan resepi ayam goreng asli mereka, nugget, dan hidangan kentang yang lazat. Seperti Popeyes, tidak semua cawangan KFC adalah Halal, namun, terdapat beberapa cawangan di New York dan Texas yang menyediakan hidangan Halal khas jika diminta. Sila semak dengan kakitangan mengenai pilihan Halal mereka.

Status Halal: Lokasi terpilih menyediakan pilihan Halal jika diminta
Lokasi & Waktu Operasi:

 

The Halal Guys

Tiada apa yang boleh menandingi yang 'original' apabila membincangkan makanan jalanan Halal. Sebagai makanan segera Halal autentik Amerika, The Halal Guys adalah benar-benar unik dengan hidangan gyro, ayam, dan falafel dan banyak lagi.

Anda tidak perlu risau tentang beratur panjang di tempat terkenal ini kerana terdapat lebih daripada 90 lokasi di seluruh negara. Ketika membuat pesanan, minta lebih banyak sos putih pada hidangan anda, dan percayalah, anda akan mahu lebih!

Status Halal: Bahan-bahan dijamin Halal
Lokasi: 6th Avenue &, W 53rd St, New York, 10019, Amerika Syarikat
Waktu Operasi:
Ahad - Khamis: 11 pagi - 4 pagi
Jumaat & Sabtu: 11 pagi - 5:30 pagi

 

Tex's Chicken & Burgers (Texas Chicken & Burgers)
Tex's Chicken & Burgers

Kredit Gambar: Tex's Chicken & Burgers

Perlu diingatkan bahawa Tex's Chicken & Burgers tidak sama dengan Church's Texas Chicken yang biasanya terdapat di Asia Tenggara.

Texas Chicken & Burgers adalah salah satu rangkaian restoran makanan segera Amerika yang menyajikan daging yang dijamin 100% Halal di semua cawangannya. Ia menjadi peneraju segmen ayam goreng Halal, mereka mempunyai 40 lokasi terutamanya di New York City dengan beberapa cawangan di sekitar New York dan Pennsylvania. Jika anda suka ayam goreng yang bersalut rempah yang sedap, tempat ini sangat berbaloi dan layak untuk dicuba! Beberapa lokasi mereka dibuka melepasi tengah malam.

Status Halal: Bahan-bahan dijamin Halal
Lokasi: 3486 Broadway, New York, NY 10031, Amerika Syarikat
Waktu Operasi: 11 pagi - 2 pagi setiap hari

 

Crown Fried Chicken

Crown Fried Chicken juga dikenali sebagai Kennedy Fried Chicken dan ia biasanya terdapat di bahagian Timur Laut Amerika Syarikat. Ditubuhkan oleh imigran Afghanistan Amerika, Crown Fried Chicken menarik banyak pelanggan dengan menu yang luas dan berpatutan. Anda akan menjumpai sandwic ayam Halal, strips ayam, gyro, dan pai ubi keledek di sini.

Walaupun terdapat banyak kedai Kennedy Fried Chicken di seluruh negara, beberapa daripadanya tidak dianggap sebagai sebuah restoran 'chain' kerana kebanyakannya tidak berkaitan antara satu sama lain walaupun mereka berkongsi menu yang serupa. Terdapat lebih daripada 100 kedai yang menyajikan ayam Halal.

Status Halal: Kebanyakan lokasi dimiliki oleh Muslim dan menyajikan ayam yang dijamin Halal
Lokasi: 1429 Nostrand Ave., Brooklyn, NY 11226, Amerika Syarikat
Waktu Operasi: 9 pagi - 3 pagi setiap hari

 

Sonic
Sonic Dearborn, MI

Kredit Gambar: Sonic Drive-in

Sonic adalah rangkaian restoran makanan segera Amerika yang melayani melalui pemanduan. Sonic tidak Halal di Amerika Syarikat, namun, satu cawangan tertentu di Dearborn sudahpun mengubah menunya untuk umat-umat Muslim di sana. Restoran Dearborn ini mempunyai menu Halal dan bukan Halal untuk memenuhi keperluan penduduk Muslim di kawasan tersebut. Cheeseburger Halal adalah hidangan ikonik mereka!

Status Halal: Sebahagian Halal di lokasi Dearborn
Lokasi: 10403 Ford Rd, Dearborn, MI 48126, Amerika Syarikat
Waktu Operasi: 10 pagi - 12 pagi setiap hari

 

Soalan Lazim

Adakah Kebanyakan Rangkaian Restoran Makanan Segera Halal di Amerika Syarikat?

Tidak, kebanyakan restoran makanan segera tidak Halal di Amerika Syarikat. Ini termasuk jenama seperti McDonald's, Wendy's USA, Shake Shack, Chick-Fil-A, dan banyak rangkaian restoran makanan segera popular lain. Banyak pembekal daging dan unggas secara besar-besaran untuk rangkaian restoran makanan segera Amerika tidak mempunyai pensijilan Halal dan oleh itu tidak mengikut protokol yang berkaitan dalam penyembelihan daging Halal.

Rangkaian Restoran Makanan Segera Mana yang Halal di Amerika Syarikat?

Sebenarnya, kebanyakan rangkaian restoran makanan segera di Amerika Syarikat tidak Halal. Mereka yang Halal biasanya menyajikan makanan India atau makanan Timur Tengah, yang juga merupakan makanan asas di gerai makanan segera Halal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cawangan besar yang menyajikan hidangan Halal di dalam menu mereka.

Adakah Kentang Goreng atau French Fries McDonald's Halal di Amerika Syarikat?

Tidak, kentang goreng McDonald's tidak Halal dan juga tidak sesuai untuk vegan dan vegetarian. Ini disebabkan oleh perisa daging lembu semulajadi yang ditambahkan pada kentang goreng tersebut. Terdapat beberapa tuntutan bahawa perisa tersebut adalah sebahagian daripada campuran bahan kimia dan bukan produk haiwan. Ia adalah lebih baik untuk berjaga-jaga dan tidak mengambil risiko dengan kentang goreng ini.

Adakah Taco Bell Halal di Amerika Syarikat?

Tidak, Taco Bell tidak Halal di Amerika Syarikat. Taco Bell kadang-kadang menyajikan daging babi di dalam menu mereka, oleh itu ia tidak sesuai untuk orang Muslim. Selain itu, mereka tidak menyediakan produk mereka dengan cara yang mendapat pensijilan Halal, dan juga tidak mendakwa bahawa daging mereka adalah dari pembekal yang mendapat pensijilan Halal.

 

Kesimpulan

Kami berharap artikel ini akan membimbing anda tentang restoran makanan segera yang Halal di Amerika Syarikat. Jika anda mengetahui restoran makanan segera Halal lain yang layak dimasukkan dalam senarai ini, beritahu kami di ruangan komen di bawah!

 

Leave a comment