Manisa Hakkında Genel Bilgiler ve Gezilecek Yerler

By Halal Trip | 24, Jan, 2018
Manisa Hakkında Genel Bilgiler ve Gezilecek Yerler

Manisa ili, Batı Anadolu'da Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alır ve Ege Bölgesine ulaşım için önemli bir kavşak noktasındadır. Sabuncubeli Geçidi'ndeki sahil kenti İzmir'in hemen doğusunda yer alan Manisa, MÖ 190'de Magnesia olarak kuruldu. Osmanlı döneminde önemli bir il merkezi olan Manisa, kısa bir süre önce Türkiye ekonomisinin sanayi kollarından biri olmaya başladı. Kent, gelişmiş bir tarım, sanayi ve ticaret kentidir. Kuruluş tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar iner ve Hitit, Frig, Lydia, Makedonya, Roma, Bizans, Türk Devletleri ve Osmanlı medeniyetlerinin izleri ve kalıntıları kentte bulunur. Tarih boyunca yoğunlaştırılmış kültür ve sanat ve ticaret yolları Manisa ilini, farklı tatil imkânı sağlayan zengin kültürel ve doğal güzelliklere sahip çekici ve ilginç bir tatil merkezi haline getirmiştir.

Ziyaret edilecek yerler;

Anadolu'nun Tanrıçası

Picture Credit - www.bilgiyayinevi.com

Manisa'nın güneydoğusunda Kibele Heykeli, farklı isimlerle çok sayıda uygarlık ve kültürün simgesi olmuştur. Heykel 8-10 metre yükseklikte kayaya oyulmuş olmasına rağmen, kaya kabartmaları gibi unsurlar doğal faktörler tarafından hasar gördü. Başın hasar gören kısmının dışında yaşayan figürler ve tüm detaylar görülebilir. Tanrıçanın başında bulunan başlık ve sağda bir kare şeklinde bir bölüm başında dört Hitit hiyeroglif yazıtının belirsiz izleri var.

 

Manisa Müzesi 

Picture Credit - www.muze.gov.tr

Burada, Muradiye medrese kompleksi alanında yapılan çalışmalar saklanır. 29 Ekim 1937'de yerel yönetimlerin inisiyatifiyle dönemin bir parçası olan 29 Ekim 1937'de açılan iş planı, restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra 1972'de medresenin kalan bölümleri arkeolojik bölümü ile birlikte yapıldı, etnografik bölüm medrese olarak ayrılmıştır. 1958 yılından bu yana Lydia krallığının başkenti olan Sardeş, burada kazı çalışmalarında sergilenmektedir. Bizans döneminden Tunç Çağı Arkeolojisi'nde mezar taşları, mozaikler, seramik, heykel, büst, cam ve fildişi cisimler sergilenmektedir. Antik dönem eserleri ve mozaikleri içeren antik dönem altın takıları, antik altın takı, gümüş eşyalar ve antik dönem örnekleri ile Sardes'in Osmanlı döneminden uzaklaştırdığı altın, gümüş ve bronz madalyonlardan oluşan hazinenin bulunduğu ayrı bir bölümü var.

Müze Pazartesi günleri kapalıdır ve 08: 30-12: 00 13: 00-16: 45 saatleri arasında açıktır.

Telefon: 0 236 2311071

 

Kula Kenan Evren Etnografya Müzesi 

Picture Credit - www.sehiralem.com

Manisa'nın Kula ilçesinde yer almaktadır. Kenan Evren'in 7.Cumhurbaşkanı olduğu ilçe evi, Etnografya Müzesi olarak kamulaştırılmış ve organize edilmiştir. Özel müzelerin güncel durumu Kula Belediyesi'nin sorumluluğundadır. Ziyaretçiler belediye kontrolü altında alınır. Tel: 0236311000 Fiyat: Ücretsiz.

 

Kula Evleri

Tarihte, "Burns Country" Kula adlı geleneksel mimari yapı, bugüne dek korunabilmiş orijinal yerleşim biridir. Bu şehirde yer alan evler, büyük yapısıyla dikkat çekiyor.

Kaynak: gezmeyiseverizbiz.com

 

Manisa Kalesi

Picture Credit - www.sehiralem.com

Manilya'nın Spil Dağının kuzeyinde kaleye kıvrımlı olarak yapılan bu kalenin MS 17 yılında deprem sırasında suyun etrafına yıkıldığı tahmin ediliyor. Var olan mevcut seyahat yazıtlarının gravürleri, bir zamanlar oldukça muhteşem bir yapı, kale benzeri beşgen plan gibi görünüyordu deniliyor. Şehrin duvarlarının bir parçası ve yıpranmış kuleleri görülebilir.

 

Yoğurtçu Kalesi

Picture Credit - wikimapia.org 
Manisa 30 km uzaktadır. Arkeolojik kazılar henüz yapılmamış olsa da, Bizans'ın yapısı üzerinde çok güçlü ve hatta Roma dönemine kadar olan dönem muhtemeldir.

 

Mevlevihane

Picture Credit - t24.com.tr

Mevleviliğin yayılması ve Saruhan Bey'in 1368'de yaşaması amacıyla, İshak Şalabi torunu tarafından yaptırılmıştır. Ayakta olan bina XIX'un sonuna kadar sağlam kalmıştır. Yüzyıl Mevlevi tarafından kullanılmış, daha sonra kendi mevkisine terk edilmiştir.

 

Spil Mountain National Park

Picture Credit - nationalparksofturkey.com

1969 Milli Park ilan edildi. 1571 metre yüksekliğindedir.

 

Tapınak

Picture Credit - arkeofili.com

Toptepe'nin üst ovalarında, MS 11. yüzyılın sonunda muhtemelen büyük bir biçimde inşa edilmişti. Kazılar sırasında taş blok temelleri, sadece birkaç tane saçaklı blok ve sütun mermer parçaları bulunmuştur. Yıllar geçtikçe büyük bir yıkım olmuştur.

 

Jean Church

Picture Credit - vintagemauritius.org

MS VI. Yüzyılda kabul edilen Ionnes (St. John) Kilisesi, antik şehirlerin anıtsal yapılarından biridir. Yaklaşık 1600 metrekarelik alanda kilise üç sütununda korunmuştur, en az altı sütun bulunmaktaydı. Yaklaşık 11 metre çapında olan iki büyük kubbe taşıyordu.

 

Hermokapelia (Büknüş)

Bugün, Akhisar'ın batısındaki Büknüş mevkiinde yer almaktadır. Hermokapeleia'nın "askeri koloniler" anlamına gelen kataikia'ya sahip olması, nispeten büyük bir şehri o zaman Roma döneminde köyün bir parçası olarak gösteriyor.

Kaynak: ben1gezginim.com

 

Hierakomei (Beyoba)

Picture Credit - www.travelturkeyinfo.com

Akhisar'ın hemen güneyinde bir kasaba olan Beyoba'nın ünlü Artemis Tapınağı, antik kenti olan Persika'yı kurmuştur. M.Ö. 1. yüzyılda, kendi para basmak için yeterince önemli olan bu şehir, Augustus döneminde kentsel yönetim alanına sahip bir devletti. Bizans döneminde Bergama Meclisi Kilisesine dahil edildi. Ayrıca bir Hierokles Listesi de bulunmaktadır.

 

Julia Gordos (Gördes)

 Gordes, modern yerleşimin yakınında bulunmaktadır. Gordes'in eski şehri buydu. Artık terk edilmiş durumda. Yüzeyde kalıntı görülememektedir. Burada parayla ilgili eski bilgiler ve yazarların eserleri ortaya çıktı. Bu şehrin tarihi Helenistik döneme aittir. Antik geç dönemde Episkopos merkezi şehire dönüşmüştür.

Manisa’da gezilecek pek çok tarihi ve kültürel miras bulunmaktadır ve turistler buradan her daim memnun ayrılmaktadır.

Manisa Mesir Festivalinde mesir saçımı esnasında çekilmiş bir fotoğraf.

Kaynak: http://www.anemonhotels.com/otel-manisa/anemon-manisa.aspx

 

Leave a comment