Bursa Ulu Camii ve Çevresinde Gezilecek Yerler

By Halal Trip | 22, Jan, 2018
Bursa Ulu Camii ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Bursa Ulu Camii 1400’lü yıllarda birinci Beyazıt tarafından inşa edilmiş olan dini bir yapıdır. Şehrin merkezine yakın bir bölgede bulunmakta olan Bursa Ulu Camii ülkemizde bulunmakta olan iç hacim olarak en büyük cami olma unvanına sahiptir. Cami içerisinde bulunmakta olan motifler eski çağlarda tamamen el işçiliği ile ticari ne dediği için uzun zamandan beri Bursa Ulu Camii için herhangi bir yenileme çalışması yapılmamıştır. Çünkü yapılacak herhangi bir çalışma caminin içerisinde bulunmakta olan el yapımı işçiliğe zarar verebilir. Caminin içerisinde bulunmakta olan şadırvan ise Bursa Ulu Camii’nin kendine özgü yapıları arasında yer alıyor. Dikdörtgen olarak planlanmış olan cami yaklaşık olarak 5000 metrekare olarak dizayn edilmiştir. Cami üzerinde bulunmakta olan yükünün hafifletilmesi için sivri burunlu kemerler inşa edilmiş ve böylece caminin üzerinde bulunmakta olan yok dağılımı başarılı bir şekilde her kolona dağıtılmıştır. Selçuklu Devletinden kalma olan alışkanlık sebebiyle tepesi açık bir şadırvan Bursa Ulu Camii içerisinde yer almaktadır. Bahsedilen bu şadırvan caminin sahip olduğu özgün niteliklerden bir tanesidir.

Kaynak: Hdresimler.net

Şehzadeler şehri olarak bilinmekte olan Bursa'nın en önemli camilerinden bir tanesi olan Bursa Ulu Camii aynı zamanda hem mimar hem de dini anlamda büyük sırlar taşıyor. Tarihte birçok önemli din insanı Bursa Ulu Cami içerisinde namaz kılmıştır. Bu yüzden de kimi rivayetlere göre Bursa Ulu Cami içerisinde hissedilen ruh halini duyguların çok daha yoğun olduğu söylenir. Bu rivayetleri doğrulamak mümkün olmadığı için bunu anlamanın en iyi yollarından bir tanesi camiyi ziyaret ederek huzur içerisinde namaz kılmak olacaktır. Cami içerisine bulunmakta olan minder 602 yıl öncesinden inşa edilmiştir. Minberin her iki tarafında bulunmakta olan evren sistemi motifleri de dikkat çeken diğer bir unsurdur.

Bursa Ulu Camii şehrin merkezinde olduğu için etrafımda birçok yapılanma mevcut. Böylece tarihi ve modern yapılar aynı çatı altında birleşmiştir. İnsanlar dini ibadetlerini yerine getirdikten sonra etrafta bulunmakta olan çeşitli park ve bahçeler sayesinde birbirleri ile sohbet edebilir ve keyifli bir şekilde vakit geçirebilir. Bursa'yı ziyaret edeceksiniz mutlaka caminin mimarisinin görmedi ve yüzyıllar öncesinden yapılmış olan bu tarihi dokuyu incelemelisiniz. Daha sonra caminin etrafında bulunmakta olan alanlarda sevdiklerinizle beraber vakit geçirebilirsiniz. Şehrin doğal yapısını bozmak için caminin etrafında bulunmakta olan bölgeler yeşil alanlar içerisinde kurulmuştur. Böylece doğal ve tarihi buluşma noktalarını görme şansına da sahip olacaksınız.

 

Bursa Ulu Camii Çevresinde Gezilecek Yerler:

Cami ziyaret ettikten sonra şehrin özellikleri daha yakından tanımak için mutlaka ziyaret etmeniz bölgelerden bir tanesi Bedesten Kapalı Çarşı’dır. Kapalı çarşı içerisinde dekoratif araç ve gereçler, kıyafetler ve şehri özgü birçok el yapımı motifi inceleyebilir ve talep ederseniz satın alabilirsiniz. Kapalı çarşı dizayn edilirken aynı zamanda şehrin tarihi dokusunu zedelememek adına oldukça hassas çalışmalar yapılmıştır. Bursa çevresinde uzun yıllardan beri ticareti yapılan ipek şallardan satın almanızı da mutlaka tavsiye ediyoruz. Bedesten Kapalı Çarşı aynı zamanda Bursa'da bulunmakta olan en eski kapalı çarşı olarak biliniyor. Sahip olduğu düzen sayesinde Bursa'yı ziyaret eden turistlerin ilk uğradığı alanlardan bir tanesidir.

Koza Hanı da Ulu Cami’ye yakın olan diğer bir tarihi mekân. İçerisinde yerli halk çeşitli fuarlar açarak Bursa yöresine ait olan çeşitli eşyaları satışa sunuyor. Bölgeyi ziyaret eden diğer insanlar ise buradan alışveriş yaparak Bursa’ya ait olan birçok farklı araç gerece sahip olabiliyor. Sadece alışveriş yapmak için değil aynı zamanda tarih dokusu içerisinde keyifli bir çay içmek için de Koza Hanı tercih edilebilir. Koza Hanı sadece ziyaretçiler için dizayn edilmiş bir yer değildir. Uzun yıllardan beri yerli halk burada vakit geçirir ve bu durum Bursa halkı için artık bir gelenek haline gelmiştir.

Koza Han:

Kaynak: zekeriyaipek.blogspot.com.tr

 

Ulu Camii Çevresindeki Restoranlar

Ulu Cami yakınlarında karnınızı doyurmak için güzel bir restoran arıyorsanız da birçok seçenek ile karşı karşıya kalacaksınız. Çünkü olacağını etrafında bulunmakta olan restoranlar genelde uzun yıllardan beri aynı yerde hizmet vermeye devam ettiği için yörenin özgün lezzetlerini size sunacaktır. Öz Ömür Köfte güzel bir yemek yemek için tercih etmesi gereken mekânlardan bir tanesi. Özellikle cami çıkış saatlerinde oldukça yoğun olan bu restoran öğle yemekleri için sık sık tercih ediliyor. Bursa yöresine ait olan çeşit lezzetleri tadabileceğiniz gibi aynı zamanda çeşitli menü seçenekleri sayesinde canınızın istediği birçok yiyeceği burada bulabilirsiniz.

Kaynak: onedio.com

Ulu Cami ziyaret eden kişilerin büyük bir çoğunluğu tarafından tercih edilen diğer bir restoran ise Hacı Şerif Bursa olarak biliniyor. Koza Han’ına da oldukça yakın olan bu restoran hem yemek yemek isteyenler için hizmet veriyor hem de tatlı seçenekleri sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Hacı Şerif Bursa Restoran haftanın yedi günü aktif bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Eğer siz de bu keyifli mekânı ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle rezervasyon işlemi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü günün belli saatlerinde Hacı Şerif Bursa Restoran ciddi anlamda kalabalık olduğu için yer bulma konusunda problemler yaşayabilirsiniz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için daha önceden telefon ile rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Tekerlekli sandalye ile erişim konusunda da fiziki olarak yeterli şartlara sahip olan bu restoran engelli insanlar için de uygun mekânlar arasında yer alıyor.

Ulu Cami etrafında bulunmakta olan ve en çok tercih edilen diğer bir restoran ise Akay Çiğ börekçisi olarak karşımıza çıkıyor. Sunduğu uygun fiyat seçenekleri sayesinde hem uygun fiyata lezzetli yiyecekler ile tanışmamıza destek oluyor hem de sahip oldu atmosfer sayesinde şehrin tarihi güzelliklerini bir kez daha hissettiriyor. Çocuklu aileler için de uygun olan bu mekân pazar hariç haftanın diğer altı günü hizmet vermeye devam ediyor. Sadece öğle ve akşam yemeği için değil aynı zamanda sabah kahvaltısı için de hizmet vermekte olan Akay Restoran engelli insanların rahat bir şekilde ulaşması için de gerekli olan fiziksel şartlara sahip.

Bursa’yı ziyaret ettiğiniz zaman Bursa Ulu Cami’yi görebilir ve daha sonra etrafında bulunmakta olan birçok farklı mekân sayesinde sevdiklerinizle beraber keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Bu bölgede bulunmakta olan hemen hemen tüm yapılar şehrin tarihi dokusunu korumaya çalıştığı için bu fikre özel olarak dizayn edilmiştir. Cami etrafında bulunmakta olan çeşitli çarşıları ziyaret ederek yerli halk tarafından hazırlanmış olan fuarlar gezebilir ve çeşitli hatıralar biriktirebiliriz.

 

Leave a comment